Na Antarktíde zabudni na piknik. Vedec nafotil, ako sa snaží variť pri teplote -70°C

Zdieľaj
482
Tweetuj
Na Antarktíde ti jedlo zmrzne skôr, ako si ho dáš do úst. Foto: Twitter/CyprienVerseux

Vieš si predstaviť život na Antarktíde? Neustála zima, sneh, tma a riedky vzduch. Napriek tomu, že podmienky sú určite drsné, vedci tam trávia dlhé mesiace počas svojich výskumov. Jedným z nich je aj Cyprien Verseux, ktorý sa rozhodol ľuďom ukázať, aký je život v mínusových teplotách. Jedlo ti na Antarktíde zmrzne skôr, než si ho stihneš dať na tanier.

Cyprien Verseux je mladý astrobiológ, ktorý žije na výskumnej stanici Concordia v Antarktíde. Keď práve nie je zaneprázdnený skúmaním klímy, prostredníctvom svojho blogu a profilu na Twitteri ukazuje ľuďom, aký je život v drsných mrazivých podmienkach.

Ich tím tvorí 13 ľudí - technici, vedci, kuchár a lekár. Žijú 9 mesiacov v úplnej izolácii. Teploty sú na stanici tak extrémne nízke, že tam neprežijú ani baktérie. Cyprien tvrdí, že práve na takomto mieste si človek uvedomí, že veci, ktoré inak robíš bez rozmýšľania, nemusia byť až tak jednoduché. So všetkým je zrazu problém.

Aj mrazivá púšť bez slnečných lúčov môže byť fascinujúca

Ak v drsných podmienkach nemusíš žiť, určite uznáš, že Antarktída skutočne zaujímavá a krásna. Cyprienov blog ťa fascinuje. Život na Antarktíde je tak netradičný, že má človek až pocit, že tento výskumný tím nežije na planéte Zem. Počas zimy tu teplota klesá až na neuveriteľných -80 stupňov Celzia, vzduch je riedky. Tím výskumníkov dokonca musí žiť 4 mesiace bez svetla.

Na takýto život si asi netrúfne každý. Podľa jednej štúdie je adaptácia človeka na Antarktíde podobná, ako bude v budúcnosti na Mesiaci alebo na Marse.

Chvíľu voľna sa naposledy rozhodol Cyprien využiť veľmi zábavne. Vyšiel von a nafotil, ako skúša variť pri teplote -70 stupňov Celzia. Ako pravdepodobne už tušíš, veľa toho neuvaril. Jedlo zmrzlo už počas toho, ako ho dával na tanier. Ostatné fyzikálne zákony idú v tomto prípade bokom, a preto ti môže ostať aj vidlička vo vzduchu bez toho, aby si ju držal.

Keďže by sa výskumníci takto asi veľa nenajedli, Cyprien vysvetľuje, že jedia len vo vnútri. Ale nízku teplotu využívajú aspoň na to, aby sa im jedlo neskazilo. Pozri si fotografie z Cyprienovho pokusu o varenie, ktoré pobavili a zároveň fascinovali svet.

_______________________________________________________________

POZRI SI AJ NAŠE VIDEO:

Zobraziť komentáre