Bratislava bude opäť hodovať po vegánsky, predstavia sa rastúce kuchárske hviezdy

Zdieľaj
Tweetuj
Jarná edícia Vegánskych hodov sa blíži. Foto: Vegánske hody J&M Photography

V nedeľu 8. apríla prívtajú vegáni jar v bratislavskej Starej tržnici v rámci obľúbeného podujatia Vegánske hody, kde sa budú dať ochutnať najnovšie prírastky v rastlinnej gastronómii na Slovensku.

Jarné Vegánske hody sú druhým ročníkom jarnej edície najväčšieho slovenského vegánskeho food festivalu, ktorý sa medzičasom rozrástol aj do Žiliny a Košíc. Každoročne tisíckam návštevníkov a návštevníčok ponúka rastlinné špeciality od domácich aj zahraničných reštaurácií. Chýbať však nebude ani kozmetika netestovaná na zvieratách či alternatívy kože vyrobené z korku.

Novinky nebudú chýbať ani v ponuke jedál. Návštevníci a návštevníčky budú môcť ochutnať napríklad vegánske „bryndzové“ halušky, slovenské rastlinné mlieka, vegánsku pekáreň, či prémiové vegánske muffiny a koláče. Nebude však chýbať ani tradičná ponuka vegánskych burgrov, japonské gyozy, indická kuchyňa, či ovocné nanuky. Samozrejme, všetko bez živočíšnych výrobkov.

Vegánske hody budú plné dobrého jedla a pitia. Fotografia: Vegánske hdoy J&M Photography

„Na Vegánskych hodoch sa ľudia môžu na vlastné oči presvedčiť o tom, že jedlo bez zbytočného utrpenia a environmentálnych dopadov rozhodne nie je žiadnou diétou, ale pestrou paletou lahodného a chuťami nabitého jedla,“ dodáva Martin Smrek z OZ Vegánske hody, ktoré podujatie organizuje už od roku 2009.

Program Jarných Vegánskych hodov sa bude tento rok zameriavať na kuchárske show spojené s ochutnávkami v réžii rastúcich hviezd slovenských a českých sociálnych sietí. Z pomedzi slovenských hviezd sa predstaví napríklad najúspešnejší kuchársky talent zo Žiliny – Mária Ďuranová – známa ako Juicy Fruit, blogerky Barbarissima, Dašisko a Vegan Petra. Českú republiku budú zastupovať Camie a Markéta, ktoré sa v Prahe preslávili svojimi donutmi.

Na podujatí budú mnohé kuchárske show. Fotografia: Vegánske hody Tomáš Kuša

Vegánske hody taktiež patria medzi prvé z festivalov na Slovensku, ktoré zakázali používanie jednorazových plastov a nahradili ich umývateľnými pohármi a kompostovateľným riadom, ktorý bude po skončení podujatia ďalej zhodnocovaný v kompostárni. „Popri tom uprednostňujeme zásobovanie predajcov cyklokuriérmi a ľudí pozývame dopraviť sa na podujatie bicyklom alebo MHD. Uhlíkovú stopu festivalu tak znižujeme na minimum,“ hovorí Martin Smrek.

Jarné Vegánske hody sa začnú v nedeľu 8. apríla o 10:00 a vstup na podujatie je voľný. Slovenskú vegánsku kuchyňu tak môžu prísť spoznať aj zvedavci. Kompletný program podujatia sa nachádza na stránke www.veganskehody.sk

Zdroj: Noizz.sk

Zobraziť komentáre