Život so syrom je zdravší. Podľa novej štúdie môžeš vďaka nemu žiť dlhšie

Martina Beňová

REDAKTOR | Big Stories
Zdieľaj
55
Tweetuj
Syr je zdravý. Foto: Pexels

Syr je pre veľa ľudí potravinou, bez ktorej si nedokážu svoj život predstaviť. Práve títo ľudia majú podľa novej štúdie omnoho lepšie zdravotné výsledky a zároveň sa dožívajú vyššieho veku.

Syrom k zdraviu a dlhšiemu veku? Vraj áno. Ak teda miluješ mliečne výrobky a na pizzu by si si najradšej dal všetok syr sveta, môžeš sa tešiť. Podľa štúdie uverejnenej v lekárskom časopise The Lancet totiž dávky spracovaného kravského mlieka vedú k výraznému zníženiu nielen rizika mozgovej príhody, ale aj rizika kardiovaskulárnych ochorení.

Štúdiu vytvorili výskumníci z McMaster University v Kanade a pozreli sa na neuveriteľných 130-tisíc ľudí z 21 rôznych krajínvo veku 35 až 70 rokov. Čo u týchto ľudí hľadali? Išlo o ich stravovacie návyky, pričom ich rozdelili do dvoch táborov. Jedni konzumovali mlieko so zníženým obsahom tuku, druhí plnotučné mliečne výrobky.

Okrem zníženia rôznych rizikových ochorení konzumáciou syra zistili aj to, že podobné výhody poskytujú aj jogurty alebo mlieko. U testovaných ľudí, ktorí jedli menej ako 0,5 porcie mliečnych výrobkov denne, sa pritom úmrtnosť zvýšila až o 44,4 percenta. Samozrejme, nedá sa kategoricky povedať, že len vďaka mliečnym výrobkom a syru budeš žiť dlhšie.

Ian Givens, profesor na univerzite v Reading University vo Veľkej Británii, tvrdí, že táto štúdia je nevyhnutná najmä pre zmenu vnímania mliečnych výrobkov. Tie ľudia často vnímajú ako strašiaka a vyhýbajú sa im aj napriek tomu, že nemajú intolerancie ani alergie. „Nasýtené tuky z mliečnych výrobkov, okrem masla, nie sú spojené so zvýšeným rizikom kardiovaskulárnych ochorení na rozdiel od niektorých iných zdrojov,“ vysvetlil Givens pre portál VT.

Mliečne výrobky obsahujú množstvo potenciálne prospešných zlúčenín vrátane špecifických aminokyselín, nasýtených tukov so stredným a neskorým reťazcom, fosfolipidov z mliečneho tuku, nenasýtených a rozvetvených tukov, prírodných trans-tukov, vitamínu K1 / K2 a vápnika. Zároveň môžu obsahovať probiotiká, z ktorých mnohé môžu ovplyvniť zdravotné výsledky.

Aj keď treba viac výskumov a štúdií, mliečne výrobky a syry patria k zdravým produktom, ktoré niektorí ľudia nazývajú aj prírodnými liekmi. 

_________________________________________

POZRI SI AJ NAŠE VIDEO:

Zdroj: VT

Zobraziť komentáre