Čo ochutnať na dovolenke? Spoznaj špeciality v obľúbených letných destináciách Slovákov

Katarína Korytárová

REDAKTOR | Urban Lifestyle
Zdieľaj
Tweetuj
Ktoré z nasledujúcich jedál si už ochutnal? Foto: Instagram.com/abbys__life/runandgunfoodie

Slováci si zvyknú na dovolenkách v zahraničí dávať tie najznámejšie jedlá, čo je síce pochopiteľné, keďže experimentovanie môže priniesť sklamanie a prázdny žalúdok, no na druhú stranu sa tak pripravujú o množstvo nových skvelých chutí. Okrem kebabu či pizze teda určite počas výletu ochutnaj napríklad aj tieto miestne špeciality, ktorými sa domáci pýšia.

A ak sa náhodou nikam nechystáš, pokojne si nasledujúce jedlá (ak ti to suroviny dovoľujú) priprav ty sám a navoď si tú pravú dovolenkovú atmosféru aj u seba doma.

Chorvátsko

#Crni rižot - Čierne rizoto

Toto jedlo rozhodne nie je vzhľadom obyčajné a cudzinci sa naň môžu pozerať s nedôverou, no aj tak je populárne po celom pobreží Chorvátska. Ryža sa podáva so sépiou, kalamármi, olivovým olejom, cesnakom, červeným vínom a čiernu farbu a výraznú morskú chuť jedlu dodáva tmavý pigment alebo tzv. atrament, ktorý vypúšťajú hlavonožce, keď sa cítia ohrození. Daj si však pozor, pretože tvoje ústa a zuby sa pri jedení zafarbia načierno. Samozrejme, nie navždy.

Brudet

Brudet je pomaly pečená ryba v špeciálnej nádobe spolu s omáčkou z cibule, rajčín, vína a byliniek. Servíruje sa s polentou. Na ostrove Hvar majú vlastnú verziu, do ktorej sa pridávajú zemiaky a namiesto červeného vína sa používa biele.

Štrukli

Tento slaný koláč, ktorý tvorí cesto, syr a smotana, je poznávacím znamením najmä hlavného mesta Zágreb a je dokonca na zozname kultúrneho dedičstva krajiny, ktoré vyhlásilo Ministerstvo kultúry. Inšpirácia na toto jedlo pochádza z rakúskej štrúdle a tureckého boreka.

Taliansko

Torrone

Ak patríš k milovníkom (naozaj) sladkého, v Taliansku musíš vyskúšať dezert torrone, ktorý chuťou pripomína turecký med. Ide o nugát s mandľami a pistáciami, ktorý sa pripravuje medom, cukrom a vaječným bielkom. Existuje mnoho variácií, dostať ju kúpiť napríklad aj v čokoládovej verzii.

Arancini

Ak sa nebojíš vyprážaného, arancini v Taliansku musíš ochutnať. Ide o vyprážané guličky, ktorých náplňou je ďalšia talianska klasika - rizoto, ktoré sa môže zmiešať so syrom či napríklad hráškom. Guličky sa obalia v strúhanke a osmažia. Podávajú sa napríklad s paradajkovou omáčkou či zeleninovou prílohou. Jedlo vzniklo na Sicílii, odkiaľ sa rôznymi variáciami dostalo do zvyšku krajiny. Arancini sú obľúbené aj ako street food.

Tortelini En Brodo

Narozdiel od klasických tortelín, ktoré sa zväčša podávajú v smotanovej či rajčinovej omáčke, tieto plávajú v domácom slepačom vývare. Môžu byť posypané parmezánom, bazalkou či inou bylinkou, no to je všetko. Znie to síce jednoducho, no v jednoduchosti je krása. Aj chuť.

Grécko

Loukoumades

Sladký dezert, ktorý milujú dospelí Gréci i deti, je tradičnou pochúťkou napríklad na oslavách, kde sa ponúkajú na veľkých tanieroch, no je aj obľúbeným street foodom. Ide o guličky zo smaženého cesta namáčané v medovom sirupe a posypané napríklad škoricou, čokoládou či drvenými orechmi.

Dolmades

Dolmades sú predjedlom a ideálnou pochúťkou, ak máš chuť na niečo ľahké. Ide väčšinou o vegetariánske jedlo, no nájdeš ich aj v mäsovej verzii. Ide o vínové či hroznové listy plnené ryžou a bylinkami, ktoré sa následne uvaria domäkka. Podávajú sa zväčša s citrónovo-jogurtovou omáčkou.

Spanakopita

Ide o výborný slaný koláč z lístkového cesta plnený špenátom, syrom feta, cibuľou a rôznymi bylinkami. Nájdeš ho vo väčšine lokálnych pekární po celom Grécku.

Španielsko

Tortilla de Patatas

Toto obľúbené španielske jedlo sa často podáva ako predjedlo, alebo len ako snack medzi jedlami. Pripravuje sa na panvici a skladá sa len zo zemiakov, vajca a cibule, no obyvatelia si doň zvykli pridávať aj iné prísady, ako napríklad syr či rôzne bylinky. Môže sa podávať studené i teplé.

Gambas Ajillo

Ďalší tradičný španielsky snack, ktorý sa môže podávať buď ako predjedlo, vo forme tapas ale i ako hlavné jedlo. Je veľmi jednoduché, no chutné - skladá sa z kreviet, olivového oleja, octu, hojnej dávky čili a najmä cesnaku, ktorým domáci rozhodne nešetria. Pre najlepší gastro zážitok sa odporúča konzumovať v kombinácii s vínom.

Pisto

Tradičné španielske jedlo pochádzajúce z regiónu Murcia pripomína svojím zložením ratatouille, no Španieli ho radi variujú od oblasti k oblasti a pridávajú k nemu rôzne pochúťky. Pisto je zmes cukety, baklažánu, rajčín, cibule a červenej papriky, na vrch sa zvykne dať vajce, šunka či mušle. Jedlo sa podáva s chlebom.

Turecko

Kumpir

Streetfodová vychytávka z tureckých miest, ktorú musíš ochutnať. Ide o pečený zemiak, ktorý sa následne rozreže napoly a jeho vnútro sa zmieša s maslom a syrom. Aby toho však nebolo málo, môžeš si vybrať z rôznych náplní z nádobiek pripomínajúcich zmrzlinové boxy - napríklad jogurt, kečup, kukuricu, kuskus, strúhanú mrkvu, klobásu, olivy či šalát. Sme zvedaví, kedy sa Kumpir dostane aj k nám.

Karniyarik

Turci sú majstri v príprave baklažánu a karniyarik patrí medzi najväčšie lahôdky kuchyne tejto krajiny. Ide o veľký pečený baklažán plnený mletým mäsom, cibuľou, rajčinou, bylinkami a korením. Existuje však aj vegánska verzia so sójovým mäsom či tempehom. Väčšinou sa podáva s pilafom, čo je ryža zmiešaná so zeleninou, ale i ovocím a korením.

Manti

Turci majú svoju vlastnú verziu raviol - tieto ručne robené pirohy sú plnené mletým teľacím či hovädzím mäsom a poliate krémovou jogurtovou náplňou. Manti síce zaberá veľa času na prípravu, no väčšina sa zhoduje, že jedlo stojí naozaj zato.

Zdroj: Noizz.sk

Zobraziť komentáre