Poctivé slovenské nanuky majú za sebou romantický príbeh. Otestovali sme gelatériu Marinela

Michaela Husárová

REDAKTOR | Urban lifestyle
Zdieľaj
Tweetuj
Nebavil ich korporát, a tak sa dali na výrobu nanukov. Foto: Noizz.sk

Milujú zmrzlinu a rozhodli sa obetovať celý svoj profesijný život práve jej. Daniela a Marián Vunhu si otvorili na Blumentálskej ulici v Bratislave maličkú gelatériu Marinela. Avšak to, čo sa ukrýva v jej vnútri nekoľkonásobne prevyšuje mieru veľkosti celého obchodíku. Vyrábajú poctivé ovocné nanuky, ktoré si okamžite zamiluješ. A my sme ich prišli otestovať vrámci tretej časti nášho seriálu Noizz Best.

Vymeniť prácu v korporáte za predajňu nanukov, to chce nielen poriadnu odvahu, ale aj nemalé finančné prostriedky a trpezlivosť so slovenskými úradmi. Daniela s Mariánom však nemohli urobiť lepšie. Z ich malej predajničky srší láska, pohostinnosť a dobrá nálada. Avšak to najdôležitejšie - nájdeš tu tak chutné a poctivé nanuky, že po ich ochutnaní už nebudeš chodiť nikam inam.

Manželia Vunhovci sa z lásky k mrazeným dezertom rozhodli spoločne absolvovať kurzy výroby zmrzliny v Taliansku. Po niekoľkých týždňoch si osvojili postup a vrhli sa na vlastnú výrobu. Nechceli však predávať zmrzlinu - tých je už v meste prebytok. Zamerali sa na pravé ovocné nanuky. Avšak to, čo sa pri predstave javí ako skvelý nápad, môžu veľmi rýchlo zabrzdiť tetušky na hygiene a úradoch udeľujúcich povolenia na otvorenie prevádzky. V slovenských normách totiž niečo také ako nebalený nanuk na paličke neexistuje. Daniela s Mariánom sa však nevzdali, a po trojmesačnej čakacej dobe predsalen dostali vytúžený papier!

Z ich ponuky príchutí si nebudeš vedieť vybrať. Fotografia: Noizz.sk

Povolenie však nebolo to jediné, čo cestu za nanukovým podnikaním komplikovalo. Väčšina majiteľov obchodných priestorov neverila, že dvojica bude schopná z predaja obyčajných mrazených dezertov platiť nájomné. Postarší pán im však dal šancu, a tak sa prvá mini gelatéria zrodila na Blumentálskej 6. Miesta nemajú na rozdávanie, no to na kráse ich obchodíku len pridáva. Skromné pomery dokonale vyvažuje plnohodnotná chuť pravého ovocia, ktoré využívajú na výrobu svojich nanukov.

„Snažíme sa využívať lokálne slovenské suroviny. Jahody a maliny nakupujeme len od domácich pestovateľov," vysvetľuje Daniela. Aj keď nie všetko ovocie, ktoré využívajú sa dá vypestovať na Slovensku, na jeho čerstvosti a kvalite si dávajú záležať. To dokazuje aj samotná chuť nanukov, ktorá je plnohodnotná a lahodná. „V našich receptoch nemajú miesto žiadne práškové ingrediencie ani dochucovadlá."

Príbeh o vysnívanej nanukárni sa však neskončil len tým, že Marinela našla konečne miesto na Blumentálskej ulici. Finančný obnos na jej zriadenie a kompletnú výbavu totiž nezískali manželia z banky - dostali ho od všetkých ich priateľov ako jeden veľký svadobný dar. Svojpomocne potom priestor vymaľovali, zariadili a dokonca si vyrobili predajný pult.

Každý deň môžeš zahlasovať za príchuť zajtrajška. Fotografia: Noizz.sk

Úspech poctivej chuti na seba nenechal dlho čakať, a pred Marinelou stoja takmer každodenne zástupy ľudí. „Skôr teraz máme problém, že už v polovici dňa máme vypredané úplne všetky nanuky vrátane zásob. Nestíhame vyrábať. Už máme naplánované sťahovanie výroby do väčších priestorov."

Ďalšia prevádzka Marinely bude po vybavení všetkých náležitostí na Panenskej ulici. Určite sa nezabudni zastaviť. V nanukárni si totiž môžeš každý deň vybrať príchuť zajtrajška. Ak zahlasuješ na tabuľke pri pokladni, je veľká pravdepodobnosť, že na druhý deň budú mať tvoju zvolenú kombináciu pripravenú. Veľmi obľúbené sú jahoda - biela čokoláda, mango, či avokádo-limetka. Špecialitou je však nanuk z mladého kokosu, kde okrem samotnej nastrúhanej hmoty pridávame aj mlieko z jeho vnútra." V Marinele okrem mrazených dezertov pripravujú aj ovocné a zeleninové smoothies. V okolí Blumentálu sú už „známa firma" a deti z vedľajšej škôlky sú tam už ako doma.

Poctivé ingrediencie a remeslo vykonávané s láskou nemôže ostať bez úspechu. My sme sa o tom dnes na vlastné chuťové poháriky presvedčili. Po avokádovo-limetkovom nanuku sa len tak zaprášilo. A Marinela si právom od nás vyslúžila nálepku Noizz Best.

Zdroj: Noizz.sk

Zobraziť komentáre