Marcus otvoril v Martine vegánske bistro: Chcem odstraňovať predsudky voči rastlinnej strave

Katarína Korytárová

REDAKTOR | Urban Lifestyle
Zdieľaj
1.5K
Tweetuj
Marcus na otváračke bistra Plantáž s youtuberkou Nikoletou Kováč. Foto: Plantáž

Martinčan Marcus Ivaška je dlhoročný vegán a bloger, ktorý navyše pred pár rokmi otvoril vo svojom meste vegánsku donášku Plantáž. V polovici novembra ho však čakala veľká zmena - spolu s ďalším majiteľom Petrom urobili z donášky plnohodnotné bistro so sedením pre ľudí, a keďže vegánskych reštaurácií u nás stále nie je veľa a už vôbec nie v Martine a okolí, radi ti Plantáž predstavíme.

Marcus sa pred pár rokmi vrátil do svojho rodného mesta z Bratislavy práve preto, že sa mu otvorila možnosť začať s vegánskou donáškou, ktorej koncept mal odskúšaný z podniku Vegoš v Malackách. Donáška ho však postupne vo viacerých smeroch začala obmedzovať a keďže sa v pôvodných priestoroch nemohol naplno realizovať, rozhodol sa koncept Plantáže zmeniť.

"Rozhodoval som sa medzi odchodom do zahraničia alebo nájdením obchodného partnera, s ktorým rozbehnem nový projekt. Koncept "len donáška" v prípade vegánskej prevádzky v meste o veľkosti Martina nie je úplne ideálny. Veľa ľudí sa nás pýtalo, kedy otvoríme prevádzku, pretože by chceli prísť. Verím, a vlastne už po prvom dni otvorenia pre verejnosť viem povedať, že sme oslovili oveľa širšie spektrum ľudí, ktorí sa k nám prišli najesť, než je množstvo ľudí, ktorí by si jedlo objednali len na donášku," vysvetľuje pre NOIZZ Marcus. Obchodného partnera napokon našiel v Čechovi Petrovi. Zaujímavosťou je, že v bistre pracuje aj Marcusova sestra.

Vynovené bistro Plantáž. Fotografia: Plantáž

Napokon sa im podarilo zohnať nový priestor priamo v centre mesta, čo bolo ich hlavnou podmienkou. Našli ho napokon vo veľkej budove sklenárstva. Pôvodne to bola len jedna miestnosť s obrovským výkladom, ktorú pri prerábke rozdelili na kuchyňu a odbytovú časť na sedenie s barom. Pri rekonštrukcii sa rozhodli zamerať sa na drevo, kov, imitáciu betónu a rastliny. Len za približne 100 dní sa im vďaka pomoci interiérovej architektky a mnohých priateľov podarilo priestoru vdýchnuť opäť dušu a vytvoriť miesto, kde sa podľa slov prvých zákazníkov cítia ľudia dobre a kde sa budú radi vracať.

Interiér bistra Plantáž. Fotografia: Plantáž

So zmenou konceptu podniku sa aj rozšíri a zlepší ponuka jedál. Naďalej ostáva denné menu, ktoré obsahuje polievku a hlavné jedlo, povestné pizze či hamburgery, teraz pribudli koláče a zákusky, káva, čaj a iné nápoje či wrap. Plantáž tiež testuje i raňajkovú ponuku - plnené bagety, pudingy (chia), smoothie bowls, tofu praženice a iné. Zákazníci Plantáže podľa majiteľov najviac milujú "zveganizované" slovenské jedlá ako "tradičné" prívarky, fašírky, halušky a polievky, ale aj špeciality svetových kuchýň.

Vegánsky hamburger či vyprážaný syr? V Plantáži žiaden problém. Fotografia: Plantáž
Marcusove vegánske strapačky. Fotografia: Plantáž

"V novej kuchyni máme oveľa lepšie a modernejšie vybavenie, vďaka čomu môžeme našim zákazníkom ponúknuť len to najlepšie v perfektnej kvalite. Nové bistro mi taktiež dáva oveľa lepšie možnosti, ako spraviť vegánstvo oveľa aktraktívnejším v mainstreame, čo je jeden z cieľov projektu Plantáž - odstraňovať predsudky voči rastlinnej strave či vegánstvu. Ľudia môžu jednoducho prísť a pozrieť sa na všetko zblízka, čo pri doterajšom koncepte nebolo úplne možné, kým si jedlo sami neobjednali, alebo nás nestretli na nejakej akcii," vysvetľuje Marcus.

Väčšina zákazníkov Plantáže nie sú výhradne vegetariáni či vegáni, skôr reducetariáni, alebo ľudia, ktorí až tak nevyhľadávajú mäso. "Čoraz častejšie sú však naši zákazníci aj ľudia, ktorí mäso majú veľmi radi, a preto sa im jeho alternatívy snažíme pripravovať, čo sa nám podľa všetkého darí celkom dobre," hodnotia majitelia Plantáže.

Marcus s vegan youtuberkou Nikoletou Kováč (Surová dcérka) na blogerskej otváračke bistra Plantáž. Fotografia: Plantáž

Samotný Marcus sa stal vegánom pred 6 rokmi, po tom, čo na Youtube natrafil na prednášku Garyho Yourofského. Po jej dopozeraní prestal jesť mäso, o pár týždňov už nejedol ani mliečne výrobky či produkty s obsahom vajec. "Uvažoval som nad vegetariánstvom s úmyslom zdravého životného štýlu a po zhliadnutí Garyho prednášky, kde toho bolo oveľa viac, mi to celé dávalo zmysel. Jednoducho som to videl v ten správny čas (po rozchode), kedy som mal otvorenú myseľ na to uvedomiť si, aké klamstvá sú vyobrazené na obaloch mlieka, vajec či mäsa," vysvetľuje svoje dôvody vegánstva.

Keďže v tej dobe nebolo vegánstvo rozšírené, bol nútený si variť. Jeho rodina i priatelia boli zvedaví na jeho výtvory a napokon im veľmi chutili, preto mu začali odporúčať, aby si otvoril reštauráciu. To aj bolo v roku 2016 impulzom spustenia donášky Plantáž. "Našťastie, nebol som vyučený kuchár, a tak dostala priestor moja kreativita a hlavne moja neprofesionalita, vďaka ktorej som nemal mantinely ani hranice, ktoré by som sa hanbil prekročiť. Mám rekvalifikačný kurz, no doteraz neovládam mnohé základné gastronomické receptúry a vôbec sa za to nehanbím. Idem si svoje a najdôležitejšie pre mňa je, že to ľuďom chutí," prezrádza Marucs.

Vegánske zákusky v Plantáži. Fotografia: Plantáž

O tom, že jedlá Plantáže ľuďom naozaj chutia, svedčí aj to, že na najväčšom vegánskom podujatí u nás, Vegánske hody, sa pravidelne stretáva s veľkým ohlasom.

"Jedným z najväčších, teda aspoň pre mňa najväčších a najprelomovejších úspechov, boli prvé Vegánske hody v Žiline, kde sme s Plantážou nakoniec aj vyhrali 1. miesto v zákazníckom hlasovaní. Okrem toho, že nám to pomohlo nakúpiť si ďalšie zariadenie do kuchyne a zaplatiť zariadenie, ktoré sme si na festival kúpili, táto skúsenosť, kedy sme mali od začiatku festivalu až do 6-tej večer rad ľudí, mi dodala novú iskru a otvorila ďalšie možnosti. Za toto som OZ Vegánske hody dodnes veľmi vďačný!", spomína Marcus.

A aj keď otvorili Marcus a Petr svoje nové bistro len pred pár dňami, považujú to len za začiatok a už majú v hlave víziu vytvoriť viac než len jednu prevádzku. Držíme im palce!

Bistro Plantáž nájdeš v Martine na ulici M. R. Štefánika 24A s otváracími hodinami od pondelku do piatka od 7:00 do 19:00 hod. Plantáž môžeš sledovať aj na Facebooku či na Instagrame.

Zdroj: Noizz.sk

Zobraziť komentáre