Šimon otvoril unikátny podnik v Bystrici. Ochutnať môžeš množstvo ginov aj lokálnu kuchyňu

Martina Beňová

REDAKTOR | Big Stories
Zdieľaj
256
Tweetuj

Šimon a Igor sú dvaja kamaráti, ktorí ktorí v Banskej Bystrici otvorili unikátny podnik, v ktorom nájdeš spojenie raňajkárne, kaviarne, obedárne aj ginárne. Všetko dokopy skvelo ladí a dokonca sem ľudia chodia na baristické kurzy či ochutnávky ginov.

Bottova • Coffee • Brunch • Gineria je koncept, ktorý je na Slovensku nie veľmi známy, no postupne sa etabluje. Podnik z Banskej Bystrice je jeho skutočne skvelým zástupcom.

Ako ste k nápadu otvoriť bar prišli?

V gastre sa pohybujem už niekoľko rokov. Začalo sa to nevinne. Popri vysokej škole, kedy som viac menej naslepo prišiel ku káve. Aby som to skrátil, poviem, že sme natrafili na super rodinu v talianskom meste Trieste, rodinu Bazzarovcov, ktorá sa tak ako praví Taliani vedia, nadchla pre kávu niekoľko desiatok rokov dozadu a to, čo robia, robia naozaj so srdcom. To ma presvedčilo hneď na začiatku, kedy som s kávou a gastrom nemal žiadne plány. Ich nadšenie, bolo to, čo ma uchvátilo a pohltilo a rokmi sa prevtelilo až do myšlienky vlastného podniku. Ten sa začal tvoriť v už trochu reálnejších predstavách zhruba pred rokom. Sadli sme si s najlepším kamarátom k pivu a počas silvestrovských osláv sme si definitívne povedali, že ideme do toho. On v gastre úplne nový, zo segmentu financií, ja so skúsenosťami z prostredia kávy. Asi dobrá kombinácia.

Kto všetko je v tom „namočený“?

Namočení sme v tom hlavne ja s mojím veľmi dobrým kamarátom Igorom. No a vlastne všetci okolo nás. Či už sú to ľudia, s ktorými na Bottovej pracujeme, alebo je to celý rad kamarátov, hostí a rodina. Snažíme sa o vytvorenie priateľskej atmosféry a pocitu domova. To by mal byť cieľ Bottovej a faktor, pre ktorí nás ľudia vyhľadajú a navštívia. Opakovane. V ideálnom prípade.

Raňajkáreň, kaviareň, obedáreň, gináreň. Všetko v kope?

Kombinácia raňajky a obed sa v zahraničí označuje slovom brunch. No na trhu s 80-tisíc obyvateľmi sa avokádový chlieb nedá servírovať o jednej poobede. Preto kombinácia raňajkáreň s ľahkým obedom, každý deň iným. Gineria je slovo, ktoré sa mi do života priplietlo minulý rok. Nadviazal som veľmi cenné kamarátstvo s jedným z mojich klientov, maniakom do ginov a zároveň som v Padove objavil sieť podnikov La Gineria. Ich koncept asi nemusím opisovať, vyplýva už z názvu. Taliansky štýl aperitivo občerstvenia, dobrý drink či prosecco. Tak vznikli nepravidelné akcie na Bottovej. Zhruba raz za mesiac.

V ponuke máte 15 druhov ginu. Aké ginové drinky sú počas večerov najobľúbenejšie?

My sme si vybrali a prinášame to v tej podobe, v akej to má byť. Nešpekulujeme, nevymýšľame vymyslené. Chodím po svete, pozeráme sa ako niektoré veci fungujú a prinášame ich sem, do našej Bystrice. Je to veľmi podobné, ak to môžem teda prirovnať, ako keď niekto na Slovensku vytvára reformu školstva už 20 rokov a stále sa to nemení. Pritom stačí ísť do krajiny, kde to funguje, pozrieť sa na princípy, možno mierne prispôsobiť trhu a implementovať. Aj preto som už spomenul to spojenie/rozdelenie: brunch = raňajky + obed.

Tvoríte zo sezónnych potravín. Podporujete miestnych farmárov?

Snažíme sa myslieť aj lokálne, akurát riešime dodávateľov na mäso. No veľká časť nášho lístka je poskladaná z pomarančov, lososa, avokáda. To v podstate lokálne u nás neexistuje. Ale chlieb nám pečú na Liptove, mlieko nakupujeme od slovenských mliekarov, vajcia rovnako. Víno v našej ponuke je len slovenské, mimo prosecca, samozrejme. Používame aj kávu praženú na Slovensku. Myslím si, že aspoň polovica vecí, ktorá sa u nás nachádza je zo Slovenska. Máme v chodbe aj obchodík, kde nádete slovenské produkty. Dokonca orechové maslá máme slovenské, no orechy v nich asi nie.

Kto z majiteľov si prebojoval aj spomienku na detstvo, krupicovú kašu, do menu?

Igor, jednoznačne. Ja skôr rozmýšľam, čo môžeme priniesť, čo na Slovensku (minimálne v Bystrici) v jedálnych lístkoch ešte nebolo. Paradoxne, fungujú „zafixované“ chute z detstva a takéto klasiky sa fakt predávajú.

Prečo je Bottova taká transparentná a sklenená?

Prečo nie? Nehanbíme sa za to, čo a ako robíme. Všetko robíme tak, aby to hostia mohli vidieť, pozorovať a spoznať. Aspoň si náš team musí dávať väčší pozor na veci a dianie okolo seba a všetko tak funguje správne. Ak niekto chce, u nás môže ísť aj za bar. Len sa budeme tešiť. Aj kávu ho naučíme robiť.

Čo je Bazzara Academy, ktorá sa u vás nachádza?

Bazzara Academy je stelesnenie transparentnosti a presklennosti, o ktorej sme sa pred chvíľou rozprávali. Môj hlavný business je distribúcia kávy a technológie na jej prípravu spolu so školením baristov. Vždy som bol hrdý na to, čo robím a ako to robím. Už niekoľko rokov dozadu som dostal nápad, že by bolo úžasné nemať sklad v priemyselnej zóne mesta, ale ukázať ľuďom kto sme a čo robíme. Dostať to do podniku, kde hostia budú môcť vidieť „background“ našej práce. To sme si povedali pri tvorbe Bottovej, že to bude správne miesto, kde by sme okrem podniku zmestili aj školiace stredisko, predvádzaciu miestnosť kávovarov a kanceláriu. Academy je proste akadémia, kde sa učíme o káve. Kde pozývame elitných ľudí z kávového priemyslu z celého sveta, ktorí tu z času na čas robia prednášky a školenia.

Kde ste čerpali inšpiráciu na tvorbu interiéru?

Jedným slovom? Škandinávia. Vetou? Za posledných sedem rokov som videl stovky interiérov, no pri tvorbe miesta, ktoré funguje v doobedných a skorých poobedných hodinách, sme potrebovali a chceli vytvoriť miesto s jednoduchým dizajnom, ktorý by evokoval v hosťoch teplo, bezpečie a pohodu. Hostia u nás vedia presedieť aj dve či tri hodiny, takže verím, že sme to zvládli.

Čo nové plánujete na jeseň?

Spustili sme nové menu, či už raňajkové alebo nápojové. V pláne je pokračovať v rozbehnutej práci, sledovať dianie na Bottovej a na základe toho ju ešte mierne prispôsobovať požiadavkam hostí. Cítime veľkú podporu Bystričanov, veľa hostí sa vracia aj niekoľkokrát do týždňa, čomu sa tešíme, no zároveň nesmieme poľaviť.

Pozri si viac

Paťa otvorila v Bystrici bezobalový obchod. Kúpiš tu čapované oleje aj háčkované tampóniky Budeš sa zalizovať: V slovenskej kaviarni vyrábajú čokoládový kebab

Téma

kaviareň káva gineria Gin Banská Bystrica Bottova
Zobraziť komentáre

Noizz fashion

Tiež si pozri

Načítaj ďalšie články