Instagramový profil poukazuje na gastropohromu v našich nemocniciach, jedlám chýbajú živiny

Katarína Korytárová

REDAKTOR | Urban Lifestyle
Zdieľaj
Tweetuj
Jedlo ako stvorené pre chorých pacientov, ktorí potrebujú živiny. Foto: Instagram.com/nemocnicnejedlo

Asi nikto netúži po tom byť hospitalizovaný, no Slováci sa toho boja oprávnene viac než obyvatelia krajín so zdravotníctvom na aspoň normálnej úrovni. Okrem plesní, hrdze, netesniacich okien s nefunkčnými roletami, absentujúceho toaleťáku či mydla, čo je, bohužiaľ, realitou v nemocniciach krajiny, ktorá je v Európskej únii už 14 rokov, sa pacienti právom obávajú aj stravy.

Asi každý, aj ten, čo ešte nebol hospitalizovaný v niektorej zo slovenských štátnych nemocníc, už aspoň raz videl niekde na internete či v médiách jedlo, ktoré sa v nich podáva a ktoré vzbudzuje rôzne pocity, len nie práve zbiehajúce sa sliny. Samozrejme, nikto nečaká od nemocníc úžasný gastronomický zážitok či "nebíčko v papuľke", ktoré by sa pokojne mohlo podávať v luxusnej reštaurácii, no pacient má rozhodne právo očakávať aspoň chutné a najmä zdravé jedlo. Koniec-koncov, každý mesiac si platíme zdravotné poistenie, ktoré mnohí využijú len občas. Práve preto by mal človek, ak už začne mať zdravotné problémy a potrebuje napríklad hospitalizáciu, dostať starostlivosť na úrovni.

Bohužiaľ, realita je iná a človek to naplno pocíti až po tom, čo sa ocitne na pobyte v nemocnici. Ako napríklad mladá Bratislavčanka, ktorá bola dlhšie hospitalizovaná v bratislavskej Univerzitnej nemocnici na Antolskej.

Nemocničné jedlo na Instagrame

Zo stravy, ktorá bola servírovaná jej a ostatným pacientom, bola rozčarovaná natoľko, že sa rozhodla založiť na Instagrame profil s názvom Nemocničné jedlo ako pokus upriamiť pozornosť na tento problém.

"Za celý deň pacienti nedostanú napríklad takmer žiadnu čerstvú zeleninu. Jedlo je však pri liečbe nesmierne dôležité. Na to, aby sa človek uzdravil, musí dostať potrebné živiny. Sama vidím na oddeleniach, že najhoršie sú na tom ležiaci pacienti, ktorým napríklad nemá kto doniesť jedlo z domu, v tom vyhradenom čase do 17:00. Niekedy sú aj dva dni po sebe odkázaní iba na biele rožky/chleby alebo sucháre. Nemajú energiu, nemajú vlákninu a najmä, nemajú potrebné vitamíny na uzdravenie. Nehovoriac o onkologických pacientoch, ktorí nemajú šancu, aby ich takáto strava vyliečila, práve naopak, môže im uškodiť. Všeobecne sa už vie z množstva výskumov, že pri onkologických pacientoch je potrebné vylúčiť minimálne biely cukor, z ktorého žijú rakovinové bunky. Čo myslíte, čo dostanú práve z takého bieleho rožku?” zhodnotila táto pacientka pre NOIZZ svoj "zážitok" z hospitalizácie.

Na instagramový profil Nemocničné jedlo pridáva fotky nevábne vyzerajúcich jedál, ktoré odfotila buď sama, alebo ich zbiera od ostatných pacientov aj z iných nemocníc po Slovensku.

"Veľa pacientov má rôzne diéty, takže na oddelení nájdeš počas obeda rôzne jedlá. Líšia sa zväčša len v tom, či spravia suché zemiaky, alebo im tam pridajú aj mlieko a majú pyré... Alebo urobia vodovú polievku celiatikom a normálnym ju zahustia múkou," povedala nám zakladateľka profilu. "Nápad založiť tento profil som dostala už vlani v októbri, keď som chodila denno-denne za mojou onkologicky chorou tetou do nemocníc a videla, čo jej dávajú. Vtedy ma to štvalo asi najviac," dodáva.

A tu je zopár ukážok nemocničnej stravy na Slovensku z profilu Nemocničné jedlo:

#Kombinácia, ktorú nepochopí asi nikto. Chlieb, lacný margarín, lacná paštéta a tatarská omáčka? Skutočná "lahôdka" - stále žiadna zelenina či ovocie.

#Raňajky šampiónov v banskobystrickej nemocnici alebo zajedanie bieleho rožka chlebom... No a nejaký ten plátok syra, aby sa náhodou nepovedalo.

Podobný prípad:

#Raňajky pre ľudí s celiakiou:

#Takéto raňajky naservírovali pacientovi s laktózovou intoleranciou. Áno, obsahovali trojuholníkový syr. "Len to ukazuje smutnú pravdu, že pacientovo zdravie je pre nemocnicu nepodstatné," píše sa pri tomto príspevku.

#Pyré s omáčkou a... niečím

#Sú v tomto jedle nejaké živiny okrem pár bielkovín?

#Vyprážaný karfiol a tatárka - skutočne výživný obed pre chorých ľudí

#Stále žiadna zelenina... ani chuť.

#Spálená žemľovka a sladký "džús"

Zdravá strava v nemocniciach šetrí štátny rozpočet

O vyjadrenie na túto problematiku sme požiadali aj odborníka na výživu Mudr. Borisa Bajera, ktorý je riaditeľom Centra výživy a tréningu. Aj on považuje nemocničnú stravu na Slovensku za kritickú:

"Táto téma sa týka jednak nedostatočného zvládnutia nutričnej podpory všeobecnej nemocničnej terapie - vo viacerých štátoch existujú celkom presné výpočty porovnania dĺžky hospitalizácie pri dostatočnej výžive a pri malnutrícii (deficite stravy, alebo určitých zložiek stravy). Pri zdravej strave podávanej pacientom ide v konečnom dôsledku o šetrenie peňazí štátneho rozpočtu, pretože pacienti sú štatisticky kratšie hospitalizovaní. Dlhá hospitalizácia je neporovnateľne finančne zaťažujúcejšia než adekvátna a kvalitná strava.

Kvalitná strava znižuje čas pacienta strávený v nemocnici - je to štatisticky dokázané. Dobre vyživovaný človek rýchlejšie regeneruje, zotavuje sa a má menej hospitalizačných komplikácií (z benefitov uvediem napr. zlepšenie imunity, zníženie rizika nozokomiálnych nákaz atď.).

Pri týchto nemocničných jedlách ide takisto či už o deficit tzv. makronutrientov (sacharidy, bielkoviny, tuky), mikronutrientov (vitamíny, minerály), alebo v neposlednom rade dehydratácie u pacientov v kritickom stave, onkologických pacientov (u ktorých prichádza ku silnému katabolizmu - spaľovaniu zásobných látok v tele), pacientov so zvýšenou teplotou, zvýšeným rizikom úrazov (osteoporóza), srdcovo-cievnymi ochoreniami, chorobami obličiek a mnohé iné."

Aké by teda mali byť hlavné piliere nemocničnej stravy?

Podľa MUDr. Borisa Bajera by v nej nemalo chýbať:

#dostatočné a adekvátne množstvo prijatej energie v strave (u pacientov v silnom katabolizme ide hlavne o príjem bielkovín a aminokyselín (napr. ryby, maso, mliečne výrobky) vo vhodnom pomere, adekvátne množstvo tuku (napr. ryby, oleje, orechy) v strave (na 1 g tuku je viac ako 2x viac kalórií, ako v bielkovine a sacharidoch) a zabezpečený príjem sacharidov (celozrnné výrobky, ryža natural, pohánka, kus kus atď.) ako pohotovostnej zložky energie.

#strava bohatá na vitamíny a minerály (zelenina a ovocie), takisto na vlákninu (dá sa využit aj vláknina ako doplnok výživy napr. vo forme psýlia)

#dostatočná hydratácia vodou (nie, nemocničné čaje nie sú voda a ani tak nerehydrujú, naopak čaje často posobia diureticky a odvodňujú)

Odborník na výživu MUDr. Boris Bajer považuje problematiku stravy v našich nemocniciach za kritickú

Kto zostavuje menu v nemocniciach?

Samozrejme, situácia v našom zdravotníctve nie je ružová a financií nie je nazvyš. Každá nemocnica má denný finančný rozpočet na stravu pacienta iný - niektoré ho majú nižšií, no niektoré vyšší. Od čoho to závisí?

"Denný finančný rozpočet na stravu pacienta nie je stanovený legislatívou, stanovenie tzv. stravnej jednotky je výlučne v kompetencii vedenia zdravotníckeho zariadenia. Zadefinovanie finančného rozpočtu na stravu pacientov zohľadňuje okrem finančných možností zdravotníckeho zariadenia a aktuálnych cien potravín aj iné ukazovatele, napríklad počet expedovaných jedál, stav technológie stravovacej prevádzky, ale aj to, či prevádzkovateľom nemocničnej kuchyne je samotné zdravotnícke zariadenie alebo externý dodávateľ. Vtedy je stravná jednotka, resp. hodnota celodennej stravy predmetom dodávateľsko-odberateľskej zmluvy. Stravná jednotka zahŕňa náklady na potraviny a prevádzkové náklady, teda náklady na energie, technológiu, personál a podobne," vysvetľuje pre NOIZZ Zuzana Eliášová, hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva SR.

Pri pohľade na nemocničné jedlá je preto namieste otázka, kto zostavuje týždenné či mesačné menu pacientov a či existujú nejaké odporúčania vydané Ministerstvom zdravotníctva, aké výživové hodnoty musí jedálniček pacientov obsahovať:

"Jedálne lístky pre liečebnú výživu pacientov zostavujú asistenti výživy, vzorové jedálne lístky pre základné druhy diét sa spravidla zostavujú na obdobie troch týždňov. Zabezpečovanie stravovania hospitalizovaných pacientov vychádza z diétneho systému pre nemocnice a je upravované podľa najnovších poznatkov v medicíne a dietetike, aktuálnych odporúčaných výživových dávok pre obyvateľstvo a špecifických nutričných požiadaviek pacienta."

Nuž, nie sme si istí, či práve chleba s paštétou a tatárskou omáčku je v súlade s najnovšími poznatkami v medicíne a dietetike. Aj keď sa hodnota dennej stravnej jednotky na pacienta pohybuje v slovenských nemocniciach priemerne od cca 3 do 7 eur na deň, aj z takýchto rozpočtov sa dá variť aspoň v rámci možností zdravo a pridať doň nejaké výživné látky, zeleninu či ovocie. Apelujeme preto na všetkých asistentov výživy, aby sa zamysleli, či by takéto jedlá chceli dostávať v nemocniciach oni alebo či by boli radi, ak by ich dostávala ich rodina. Tušíme, že odpoveď by bola nie.

Zdroj: Noizz.sk

Zobraziť komentáre