Ruska Natália, ktorá robí božské dezerty: Knedle či vyprážané jedlá s majonézou, nie ďakujem

Welcome to Bratislava

SHAPER|Welcome to Bratislava
Zdieľaj
214
Tweetuj
Ruská cukrárka Natália robí dezerty pre slovenský hotel. Foto: archív Natália Jankova

Natália Jankova je cukrárka, fotografka a učiteľka ruštiny, ktorá tvorí videá a má svoje vlastné kurzy varenia ruskej a francúzskej kuchyne. Slovensko si zamlovala a žije tu už niekoľko rokov.

Okrem toho, že vytvára úžasné dezerty, je jednou z členok tímu z blogu Welcome To Bratislava, ktorý pomáha cudzincom zorientovať sa v Bratislave. V rozhovore prezradila, prečo na Slovensko z Ruska pricestovala a čo sa jej na našom hlavnom meste páči.

Aký je tvoj bratislavský príbeh?

Môj bratislavský príbeh je zároveň príbehom o láske. V roku 2015 som si uvedomila, že zo mňa asi nikdy nebude ekonómka. A tak som odišla do Londýna študovať tú najkrajšiu a najchutnejšiu formu umenia - varenie.

V Rusku veríme, že láska ide cez žalúdok. To sa potvrdilo v prípade môjho manžela, vtedy ešte spolubývajúceho - vysokého slovenského fešáka menom Jakub, s ktorým sme sa v Londýne zoznámili. Aj keď on tvrdí, že príčinou boli moje oči, ja si myslím, že to bolo moje varenie :) No a potom sa to nejako rozbehlo. V júni 2016 sme sa zobrali a pár mesiacov na to presťahovali do Bratislavy.

Čomu sa venuješ?

Proste žijem. Snažím sa prispievať a byť súčasťou spoločnosti. Slovenčinu som sa naučila preto, aby som sa dohovorila so svokrovcami, našla si tu prácu a koníčky.

Som cukrárka telom i dušou, pracujem v hoteli Sheraton Bratislava. Ak ste si už niekedy dali creme-brulee v našej reštaurácii Brasserie Anjou, bola to pravdepodobne moja práca. Koláče, tortičky, sladkosti, brownies, cheesecaky, sady minidezertov… Máme tu veľa sladkých povinností. Každý deň prichádzame s niečím novým.

No ako každý správny cukrár, aj ja snívam o vlastnej cukrárni. Mám už toľko nápadov na logo, dizajn, ponuku, v akom štýle by to bolo, až mám niekedy pocit, že mi hlava vybuchne. Žiaľ, vlastná gastro prevádzka je v Európe veľká vec a musíte sa na ňu dôkladne pripraviť. Som však presvedčená, že jedného dňa to dám. Dovtedy sa budem tešiť z malých vecí, ako napríklad z toho, že som si svadobnú tortu a koláče robila sama.

Okrem varenia sa venuje aj vyšívaniu. Fotografia: archív Natália Jankova

Napriek tomu, že si cukrárka na plný úväzok, máš tu veľa ďalších aktivít...

Áno, snažím sa nestáť na jednom mieste a využiť každú príležitosť. Keď som prišla do Bratislavy a ešte nepracovala, sedela som doma a hrozne sa nudila. Vtedy som rozposlala maily so svojimi fotkami do každého časopisu o jedle, každému hotelu a hocikomu, kto bol nejako prepojený s gastronómiou. Prinieslo to ovocie: v roku 2017 som začala učiť anglický jazyk; zúčastnila som sa battle v oblasti gastrofotografie a veľa nechýbalo, aby som ho vyhrala; organizovala som kurzy ruskej a francúzskej kuchyne; moje fotky a recepty sa dostali do slovenského časopisu o jedle v rámci ich fotosúťaže; začala som cvičiť pilates; začala som spracovávať videá a spolupracovať s Welcome to Bratislava.

Taktiež som sa začala učiť dva nové jazyky a súkromne doučovať ruštinu. Rok 2018 nebol o nič menej akčný, akurát som k tomu mala už aj prácu na plný úväzok. Ale nie vždy som len akčná. V skutočnosti som až neuveriteľne lenivá. Vtedy pozerám seriály a filmy a vyšívam ako stará mama. Pomáha mi to uvoľniť sa a na všetko zabudnúť. Je to zároveň dobrý tréning na jemnú motoriku. Raz som vyšila obrovskú rybu a darovala ju otcovi. Teraz pracujem na hviezdnej oblohe a tá bude ešte väčšia.

Natália je cukrárka v slovenskom hoteli. Fotografia: archív Natália Jankova

Takže by sme si ťa teoreticky mohli objednať na súkromnú hodinu varenia? Vieš prísť k niekomu domov a odučiť kurz?

Asi áno, keďže milujem varenie aj učenie. Nikdy nehovor nikdy! Každý rok sa udeje toľko vecí, že kto vie, čo má pre mňa nový rok nachystané :)

Máš v meste nejaké obľúbené miesta?

Mačaciu kaviareň! To je také milé miesto blízko Bratislavského hradu. Celkovo mám rada domácich miláčikov, mačky obzvlášť. Musela som nechať svojho huňatého kocúra doma u rodičov v Rusku a veľmi mi chýba.

Obľúbená kaviareň Mačkafé. Fotografia: welcometobratislava.eu

Spolu s manželom už tradične oslavujeme moje narodeniny v Re:fresheri v Starom meste, pri fľaši dobrého slovenského vína, a dáme si k tomu hummus a oštiepok vyprážaný v corn flakoch. Mňam! Sad Janka Kráľa je tiež krásne miesto, mali sme tam svadobné fotenie. Ruská reštaurácia Samovar, taktiež pri hrade, je útulným miestečkom, kde si môžem vychutnať dve veci naraz - ruskú kuchyňu a ruský jazyk.

Ruská reštaurácia v Bratislave Samovar. Fotografia: welcometobratislava.eu

Hovoríš po slovensky takmer plynule, ako je to možné?

Baví ma hľadať a všímať si všetky rozdiely a nuansy medzi ruštinou a slovenčinou, analyzovať pôvod slov a pravidlá oboch jazykov. A samozrejme som mala veľa možností si slovenčinu precvičiť.

Akými troma vetami by ťa tvoj manžel najlepšie opísal?

“Na všetko sa dokáže pozrieť z iného uhla.”

“Nestráca vo mňa nádej, aj keď pojem doma všetky torty.”

“Je to tá najsrdečnejšia osoba na svete. Miluje zvieratá a každého tvora od psov cez mačky po potkany a kynkažu :)”

Na svadbu si piekla sama dezerty. Fotografia: archív Natália Jankova

Prekvapilo ťa na Bratislave niečo?

Tá jazyková rôznorodosť na takom malom mieste je niečo, čo nedokážem pochopiť. Ďalšou zaujímavosťou je, že Bratislavčania chodia do Rakúska viac ako do iných slovenských miest. No a najviac ma prekvapil vzťah k Rusom. Takmer každý Slovák sa mi snaží povedať niečo po rusky a mnohí tvrdia, že sa ruštinu zvykli učiť. Mnohí majú radi našu krajinu aj nášho prezidenta, niekedy viac ako samotní Rusi.

Čo si myslíš o Slovákoch ako o národe?

Ešte som neodkryla všetky vaše tajomstvá. Bratislava nie je o nič menej medzinárodná ako napríklad Moskva či Londýn. Nestretávam nových ľudí každý deň, no ak niekoho stretnem, každý je iný. Preto je ťažké strčiť všetkých do jedného vreca. No asi slovenská kuchyňa je tým spoločným menovateľom pre všetkých. Je tu toľko reštaurácií s miestnym a tradičným jedlom. Toľko odtieňov toho istého jedla. Mám rada slovenské jedlá a nedopustím na ne. Víno, syr, chlieb, halušky, všemožné klobásy a šunky, guláš, kačka s kapustou a lokšami - veľké ÁNO! Knedle, rasca, vyprážané jedlá s majonézou, príloha, ktorá je niečím medzi polievkou a prívarkom - nie, ďakujem. Rada si dám slovenské jedlo, keď sme na nejakom festivale. Chvalabohu je ich v Bratislave neúrekom. A skoro by som zabudla - zbožňujem trdelník.

Tri veci, pre ktoré si budeš pamätať Bratislavu?

Čistá a chutná voda z vodovodu; vynikajúce víno; Dóm Sv. Martina - najkrajšia budova v meste.

_____________________________________________________________________________________________

O autorkách:

Sme Maja a Zuzana, dve Slovenky, ktoré sa do Bratislavy presťahovali pred viac ako 10 rokmi, zoznámili sa v práci a stali sa najlepšími kamarátkami.

Bratislava je náš domov. Našou vášňou je zažívať ju každý deň a potom o tom písať. Pre náš portál Welcometobratislava píšeme v angličtine a tak pomáhame turistom a cudzincom zažiť ju očami Slovákov. Ak vás zaujíma, kde majú najlepší burger, kam na kávu a kam zasa na výstavu, či chcete spoznať bližšie históriu mesta, sledujte nás.

welcome to bratislava Fotografia: WelcomeToBratislava

Zdroj: Noizz.sk

Zobraziť komentáre